Ford Ranger Forums banner

1 - 4 of 4 Posts

·
Registered
Joined
·
5 Posts
Discussion Starter #1
Ok the 03 Ranger that I just bought to restore and donate to the wolf sanctuary has a trans issue. When I shift into reverse or drive it slips it acts like its going to try to move like moves a inch then the rpms increase and it doesn't move I can rev up to redline and it won't move. Does this in drive and reverse. When I try to go to 1 it won't go to 1 it stops at 2 like there's no 1 to go to shifter is like at the end of movement hits a wall. So I can't get to 1st manually with the shifter. Now I put it in 2 and it moves as it should 2 works fine but when I go to 2 and it goes in gear its rough like when you go to 2 and give it gas it slams hard into gear.

Now knowing you can go to drive from 2 while moving I pulled out on the road in 2 and when I got up some speed shifted into drive and it went through the rest of the gears fine even went into overdrive. I've only rebuilt 1 automatic transmission the infamous Christler A604 and it was a pita so I don't know much about automatics I prefer stick. I think not sure but doesn't reverse and 1st use the same setting there's just a reverse idler gear that reverses the rotation of the mainshaft using 1st So to the auto trans experts what could be causing this and why can't I select 1st with the shifter?

Fox
 

·
Registered
Joined
·
5 Posts
Discussion Starter #2
Anyone?
 

·
Registered
Joined
·
2 Posts
I have no reverse or drive I have drive 2 and drive 1 but when I drive I have high rpms. My transmission fluid is full and I check for wires if they have been burned and checked the smell of the transmission fluid it smell the same but it hot and I check for the shift cable an it's not broke ? I would be happy if I could have some information on this I would be very happy. The only thing I can think could be is either my transmission filter or my transmission solenoid.
 
1 - 4 of 4 Posts
Top